– Det började med uteslutningsmetoden. Först valde jag bort allt jag inte ville plugga. Och när jag sorterade resten i bokstavsordning hamnade ju Apotekarprogrammet högt upp på listan. Det var så intresset först väcktes, säger Theodor med ett skratt.
– Jag gillade kemi på gymnasiet, och då fanns det väl två vägar att gå, fortsätter Theodor. Antingen den här delen med läkemedel och den mer vårdande aspekten av kemi, eller att bli ingenjör.
– Jag var nyfiken på hur läkemedel fungerar – är det slumpen som gör att man hittar mediciner som fungerar, eller vad bygger allt på?
Theodor vill också ha ett jobb som är nära människor, utan att vara lika direkt som en läkare eller sjuksköterska.
– Mina tidigare sommarjobb och extrajobb har alltid varit att jobba med människor på olika sätt. Apotekarprogrammet speglade det intresset väldigt bra, säger han.
Än så länge har utbildningen både motsvarat och överträffat Theodors förväntningar.
– Jag visste inte vilken kunskap som ligger bakom utvecklandet av läkemedel. Bara det att det är ett tre- eller femårigt universitetsprogram som krävs för att få dela ut medicin – det hade jag ingen aning om innan! Sedan var utbildningen mycket svårare än jag hade föreställt mig.
– Definitivt. Det roligaste jag har fått läsa så här långt är farmakologikursen. Den handlar om läkemedelssubstanser och hur de verkar, vad de faktiskt gör i kroppen. När något sänker blodtrycket – vad betyder det?
Theodor vet inte än exakt var han vill jobba efter examen.
– Jag vill definitivt arbeta på apotek först när jag är klar med utbildningen, säger han. Det är också en trygghet – jag vet att jag alltid kan få jobb på apotek. Sen får jag se om jag rör mig mer mot läkemedelsbranschen eller åt något annat håll.
– Jag tror att det är väldigt nyttigt att få komma i kontakt med alla olika typer av läkemedel, och inte bli nischad på en särskild grupp. Spännande att få träffa alla möjliga människor som ska hämta ut olika sorters recept. Jag ser fram emot att få arbeta med både människor och medicin.
– Jag tror att det finns många missförstånd kring rollen som farmaceut, fortsätter Theodor. Många tror att man är som en glorifierad kassör, någon som bara tar betalt och frågar om de vill ha en påse till sina mediciner. Men jag kommer ju att plugga 300 högskolepoäng, och då är det många som säger ”oj, det är ju nästan lika länge som en läkare”. Japp, men jag kommer att lära mig allt det som en läkare inte kan. En av våra lärare berättade att läkarna läser ungefär fem högskolepoäng farmakologi. Vi läser fem år!