För Studie- och Yrkesvägledare

Har du studenter som brinner för kemi och biologi och som dessutom vill ha ett socialt yrke, där man får hjälpa andra människor? Då tycker vi att du ska rekommendera dem att läsa mer om receptarie- eller apotekarutbildningen.

I Apoteksbranschen har det hänt mycket under det senaste decenniet. Antalet apotek har ökat med över 50% sedan omregleringen av apoteksmarknaden 2009. Branschen har stora pensionsavgångar framför sig och är däför i stort behov av nya farmaceuter. Detta är även något som både Arbetsförmedlingen och SACO uppmärksammat i sina yrkesprognoser kring bristyrken – där denna yrkesgrupp står ut.

Apoteksbranschen söker nya duktiga medarbetare som vill lära sig mer om läkemedel och hälsa – och som dessutom vill hjälpa människor genom goda kundmöten. I denna bransch arbetar vi med hälsa och läkemedel, och apoteksjobb finns över hela landet.

Vi är samhällets läkemedelsexperter!

För den som vill bli läkemedelsexpert, så finns det två huvudsakliga inriktningar på studierna. Samlingsbegreppet för båda dessa inriktningar är farmaceut.

Receptarie, högskoleutbildning (3 år)

Receptarien arbetar med läkemedelsinformation och rådgivning och ansvarar för att kunden får sitt läkemedel i rätt dos och kan använda sin medicin på rätt sätt. Det går att studera till leg. receptarie vid Linnéuniversitetet (även distans), Göteborgs Universitet, Umeå Universitet (även distans) samt vid Uppsala Universitet. Från och med hösten 2023 startar Malmö Universitet en receptarieutbildning. Fördjupad information här.

Apotekare, högskoleutbildning (5 år)

De fördjupade kunskaper apotekare har, gör att de utöver det ordinarie kundarbetet ofta får spännande specialistfunktioner i apoteksbranschen. Apotekare arbetar också med utbildning mot apotekspersonal och sjukvårdspersonal. Det går att studera till leg. apotekare vid Göteborgs Universitet, Umeå Universitet (även distans) samt vid Uppsala Universitet. Fördjupad information här.

Apoteksbranschens erbjudande

Ett jobb där du kan få hjälpa andra och som erbjuder många utvecklingsmöjligheter. Oavsett om du brinner för friskvård, hälsa, läkemedel eller naturvetenskapliga ämnen så ger apoteksbranschen dig unika möjligheter till ett spännande arbete.

Apotekstekniker

Är man inte intresserad av att läsa på universitet men ändå lockad av att arbeta på apotek så kanske apoteksteknikerutbildningen kan vara rätt utbildning. Det är en yrkeshögskoleutbildning på 1,5 år. Apoteksbranschen stödjer de utbildningar som sanktioneras av Myndigheten för yrkeshögskolan och som ger rätt till studiestöd samt följer branschens kursplan. För i år gäller det dessa skolor: