Ban: ”Det var som att hitta hem”

Ban visste direkt efter gymnasiet att hon ville jobba på apotek. På kemilektionerna på naturprogrammet hade hon fått upp ögonen för vad läkemedel kan göra. Drömmen om apotek blev sann, men det är först nu efter tolv år som apotekstekniker som hon också läst till receptarie.

Efter studenten bodde Ban i Malmö och bestämde sig för att plugga till apotekstekniker på distans. En apotekstekniker ger rådgivning om receptfria läkemedel och får under sin utbildning bland annat lära sig vilka åkommor som lämpar sig för egenvård och när man behöver hänvisa vidare till vården.

Något som verkligen lockade Ban med att jobba på apotek var kundmötet. Att få hjälpa människor och kunna ge råd som verkligen gav dem något.

Kundmötet är det allra bästa

En tid efter studierna till apotekstekniker flyttade Ban till Småland. Hon blev mamma och drömmen om att läsa vidare till receptarie lades på hyllan i några år. Men att jobba vidare på apotek var en självklarhet.

– Jag tycker verkligen om miljön på apotek. Och glädjen från kunderna när de kommer tillbaka och berättar att de är så glada och tacksamma för den hjälp de har fått. Det kan göra en hel dag och är fortfarande det som driver mig allra mest.

För sju år sedan började Ban jobba på ett apotek i Eksjö, där hon verkligen trivs. Under åren har hon jobbat som såväl säljansvarig och lageransvarig.

– Det finns så mycket att lära sig inom apotek och så mycket ansvar man kan få ta om man vill. Det är verkligen jättespännande.

Ban uppskattar också den schemalagda kompetensutvecklingen som man har tillgång till.

– Tid att läsa på om nya läkemedel, forskning eller om man känner att man behöver lära sig något annat nytt. 

Drömmen alltid funnits kvar

Men även om hon trivdes som apotekstekniker så har drömmen om kompetensutveckling inte lämnat henne. Hon ville verkligen plugga vidare får att bli receptarie.

– Som receptarie får man ett helt annat ansvar, och kompetens och kunskap även om receptbelagda läkemedel.

Sagt och gjort, efter fyra år i Eksjö, ramlade Ban på en broschyr på sin arbetsplats. Den informerade om att man nu kunde läsa till receptarie på distans i Kalmar.

– Det kändes självklart direkt. Kalmar är inte så långt bort. Det här måste jag satsa på!

Mycket stöd från sin arbetsgivare

Ban fick mycket stöd av sin arbetsgivare som anpassade hennes schema under studierna så att hon kunde arbeta kvar deltid och ändå ha tid att fokusera på pluggandet.

– Jag ville inte sluta jobba helt. Jag ville verkligen ha kvar en fot på apoteket, och det tycke min arbetsgivare var en bra idé. Men att jobba heltid är ingenting jag rekommenderar när man läser till receptarie. Det blir alldeles för jobbigt.

Studierna var tuffa särskilt i början.

– Första året är det mycket kemi i högt tempo. Många gånger undrar man varför man behöver allting, men allt eftersom utbildningen går får man svar, säger Ban. Allt är ihopkopplat och det är värt allt slit att ta sig igenom de tuffa kurserna i början. Det är verkligen som magi när man förstår hur allt hänger ihop och fungerar.

Ser många fördelar

Nu återstår bara opponering av examensarbetet innan Ban kan ansöka om sin efterlängtade receptarielegitimation. Till andra som liksom hon jobbar som apotekstekniker och känner sig sugna på att läsa vidare hälsar hon:

– Gör det, prova på och ge inte upp! Som apotekstekniker har man många fördelar. Man vet hur ett apotek är uppbyggt, kan många rutiner och har mycket hjälp av alla läkemedelsnamn man har hört.