Mesara: ”Om fem år är jag nog apotekschef!”

Mesara Melki, 22, läser sitt fjärde av fem år på apotekarprogrammet i Uppsala. Hon valde utbildningen för att hon är intresserad av läkemedel och för de stora jobbmöjligheterna – men tycker att apotekarnas roll inom vården tyvärr glöms bort.
– Vi är läkemedelsexperter och vår kunskap borde utnyttjas mer, säger hon.

Att apotekare bara säljer tandkräm och huvudvärkstabletter är en vanlig missuppfattning av yrket. Det menar apotekarstudenten Mesara Melki, 22. Mesara kommer från Stockholm men lät intresset för läkemedel och naturämnena ta henne till Uppsala och apotekarprogrammet.

– Jag gillar att förstå hur saker hänger ihop. Om jag tar ett läkemedel mot exempelvis huvudvärk, vad är det som gör att huvudvärken försvinner? Varför får inte vissa läkemedel kombineras? Jag var väldigt intresserad av farmakologi och att lära mig hur läkemedel kan användas, därför tycker jag att apotekarprogrammet är jättespännande. Sedan får jag ju titulera mig läkemedelsexpert efter examen.

Öppnar många yrkesdörrar

På apotekarprogrammet läser man mycket kemi, biovetenskap och farmaci. Man studerar ingående de molekyler som läkemedel är uppbyggda av och lär sig hur olika läkemedel tillverkas, utvecklas och påverkar kroppen. Man får dessutom laborera en hel del vilket uppskattas av många studenter.

Mesara menar att utbildningen är tuff, men hon rekommenderar den varmt till de som är intresserade av kemi och biologi.

– Det är en jätterolig utbildning. Det är tufft men med rätt planering är det inga problem. Utbildningen öppnar för breda jobbmöjligheter, både inom industri, forskning men även det klassiska apoteksyrket, där man dessutom är legitimerad att jobba runt hela Europa.

Bäst på läkemedel

Utbildningen gör studenterna till läkemedelsexperter med oändliga jobbmöjligheter men Mesara menar ändå att apotekare ofta hamnar i skymundan.

– Det är mycket fokus på läkarens roll inom vården, och jag tycker ibland att apotekarens expertis glöms bort.

Mesara har bestämt sig för att hon vill göra karriär när hon är färdig med sin utbildning.

– Det finns gott om jobb för apotekare i hela landet – ingångslönerna är bra och det finns möjligheter att avancera. Om fem år är jag nog apotekschef i Stockholm. Jag siktar högt!