Samir: ”Legitimationen funkar även utanför Sverige”

Nu är det inte långt kvar till Samir Mender kan plocka ut sin masterexamen som apotekare vid Umeå Universitet. Kvar är att slutföra praktiken i hjärtat av Lycksele. Planen är att sen jobba kvar på apotek och arbeta som läkemedelsansvarig (LMA).

Då jobbar man med kvalitetsarbete på apotek och ser till så att apoteket och medarbetarna följer de regelverk som finns samt håller medarbetarna ajour, något som skulle passa mig bra säger Samir.

Allting började efter naturvetenskapligt gymnasium, ett halvår i USA och att lumpen var avklarad. Han hade alltid varit intresserad av farmaci och molekylärbiologi. Valet föll tillslut på molekylärbiolog vid högskolan i Skövde.

Efter att jag var klar med studierna i Skövde jobbade jag bland annat inom läkemedelsindustrin, där intresset för farmaci växte ännu starkare. Eftersom jag redan hade pluggat några år kändes det treåriga receptarieprogrammet lagom att ta sig an, dessutom såg jobbutsikterna bättre ut för farmaceuter jämfört med molekylärbiologer. Att plugga tre år, bli legitimerad och kunna börja jobba direkt kändes som en perfekt väg att gå. Dessutom var det ett yrke med kundkontakt, det blev avgörande.

2014 var Samir färdig och legitimerad receptarie men hade fått verklig mersmak på att fördjupa sina kunskaper som farmaceut. Sagt och gjort, han sökte till det tvååriga mastersprogrammet på distans via Umeå Universitet. Nu var det dags att bli apotekare!

Första terminen pendlade jag mellan Göteborg och Umeå men 2015 flyttade jag och familjen upp till Umeå permanent eftersom min fru passande nog kom in på läkarlinjen här då.

Jobbade parallellt

Samir valde att fortsätta jobba heltid som receptarie parallellt med studierna. Men det är inte något han skulle rekommendera någon annan att göra.

Utbildningen är väldigt krävande så det är bra att hålla fullt fokus på den. I mitt fall har det fått ta den tid det tar för att livet med familjen ska gå ihop säger Samir och skrattar. Jag har tagit det kurs för kurs, tenta för tenta eftersom jag utöver jobbet dessutom är småbarnsförälder.

Men att just läsa först till receptarie och sedan bygga på med en master till apotekare är någonting han verkligen kan rekommendera.

Det är perfekt om man inte vågar hoppa på det femåriga apotekarprogrammet på en gång. Då kan man testa på ett helt annat sätt och få tid att tänka efter. Distansutbildningen ger också möjlighet till att ta ett litet uppehåll innan man läser ytterligare två år.

Men påpekar Samir, läser man på distans är det självdisciplin som gäller.

Utbildningen är nätbaserad så man kan sitta hemifrån, men man har obligatoriska träffar för bland annat lab och projektredovisningar.
Vill man inte jobba heltid som Samir gjort kan man som masterstudent jobba extra som receptarie på kvällar och helger utan att det behöver ha så stor påverkan på studierna.

Stora möjligheter att göra karriär

Att snart även ha en apotekarlegitimation är något han ser mycket fram emot. Han ser stora möjligheter att göra karriär och att fortsätta utvecklas inom yrket.

Ett extra plus är att legitimationen funkar även utanför Sverige, så vem vet jag kanske kommer jobba utomlands under några år, det skulle vara spännande, säger Samir.

Men tillsvidare är det stanna i Umeå som gäller för Samir och familjen. Det är en trygg stad där de trivs bra.
Vem tycker då Samir passar som farmaceut?

Det viktigaste är att du har intresse för farmaci och är nyfiken att söka kunskap. Det underlättar om du är en social, ödmjuk och omtänksam person som tycker om att möta och hjälpa andra människor. I så fall är apoteket en fantastisk arbetsplats så tveka inte, jag trivs jättebra, avslutar en leende Samir.