Nu är det inte långt kvar till Samir kan plocka ut sin masterexamen som apotekare vid Umeå Universitet. När han är klar med praktiken i hjärtat av Lycksele vill han jobba kvar på apotek, och gärna arbeta som läkemedelsansvarig (LMA). Läs om hur Samir har utbildat sig och arbetat på vägen dit.
Allt började efter naturvetenskapligt gymnasium, ett halvår i USA och att lumpen var avklarad. Samir hade alltid varit intresserad av kemi och biologi. Valet föll till slut på utbildning till molekylärbiolog vid högskolan i Skövde.
– När jag var klar med studierna jobbade jag bland annat inom läkemedelsindustrin, där jag blev ännu mer intresserad av farmaci. Eftersom jag redan hade pluggat några år, kändes det treåriga receptarieprogrammet lagom att ta sig an. Dessutom såg jobbutsikterna bättre ut för farmaceuter jämfört med molekylärbiologer. Att plugga tre år, bli legitimerad och kunna börja jobba direkt kändes som en perfekt väg att gå. Dessutom var det ett yrke med kundkontakt, det blev avgörande.
2014 var Samir färdig och legitimerad receptarie men hade fått verklig lust att fördjupa sina kunskaper som farmaceut. Sagt och gjort, han sökte till det tvååriga mastersprogrammet på distans via Umeå Universitet. Nu var det dags att bli apotekare!
– Första terminen pendlade jag mellan Göteborg och Umeå men 2015 flyttade jag och familjen upp till Umeå permanent eftersom min fru passande nog kom in på läkarlinjen här då.
Jobbade parallellt
Samir valde att fortsätta jobba heltid som receptarie samtidigt som han pluggade. Men det är inte något han skulle rekommendera någon annan att göra.
– Utbildningen är väldigt krävande, så det är bra att hålla fullt fokus på den. I mitt fall har det fått ta den tid det tar för att livet med familjen ska gå ihop, säger Samir och skrattar. Jag har tagit det kurs för kurs, tenta för tenta, eftersom jag utöver jobbet dessutom är småbarnsförälder.
Men att först läsa till receptarie och sedan bygga på med en master till apotekare är någonting han verkligen kan rekommendera.
– Det är perfekt om man inte vågar hoppa på det femåriga apotekarprogrammet på en gång. Då kan man testa på ett helt annat sätt och få tid att tänka efter. Distansutbildningen ger också möjlighet att ta ett litet uppehåll innan man läser ytterligare två år.
Men påpekar Samir, läser man på distans är det självdisciplin som gäller.
– Utbildningen är nätbaserad så man kan sitta hemifrån, men man har obligatoriska träffar för bland annat labb och projektredovisningar.
Vill man inte jobba heltid som Samir gjort, kan man som masterstudent jobba extra som receptarie på kvällar och helger utan att det behöver ha så stor påverkan på studierna.
Stora möjligheter att göra karriär
Att snart även ha en apotekarlegitimation är något Samir ser mycket fram emot. Han ser stora möjligheter att göra karriär och att fortsätta utvecklas inom yrket.
– Ett extra plus är att legitimationen funkar även utanför Sverige, så vem vet – jag kanske kommer jobba utomlands under några år? Det skulle vara spännande, säger Samir.
Men tills vidare är det Umeå som gäller för Samir och familjen. Det är en trygg stad där de trivs bra.
Vem tycker då Samir passar som farmaceut?
– Det viktigaste är att du har intresse för farmaci och är nyfiken att söka kunskap. Det underlättar om du är en social, ödmjuk och omtänksam person som tycker om att möta och hjälpa andra människor. I så fall är apoteket en fantastisk arbetsplats, så tveka inte. Jag trivs jättebra, avslutar en leende Samir.