Hanna: ”Det bästa med mitt jobb är kunderna”

Hanna hade alltid gillat miljön på apotek och lockades av att en dag jobba få jobba där. Hon sökte därför till apotekarlinjen och kom in. När terminen börjat kände hon att studierna krävde för mycket, så hon hoppade av. Men drömmen om att jobba på apotek fanns kvar. Då fick det fick bli den tre-åriga receptarielinjen istället, och det har Hanna inte ångrat.  

26-åriga Hanna Grahn valde att studera i Göteborg, eftersom det var nära hem till Varberg där hon är uppvuxen. Innan examen flyttade hon hem till Varberg där hon fick sommarjobb på ett apotek redan efter första terminen. Idag är det apoteket hennes arbetsplats på heltid.

Hur var det att börja arbeta efter utbildningen?

– I början tyckte jag faktiskt att det var fruktansvärt. Jag blev panikslagen för att ansvaret kändes så stort och allvarligt. Ofta vaknade jag mitt i nätterna och klev upp för att söka information om råd jag hade gett till kunder, för att dubbelkolla jag gjort rätt. Jag var så otroligt rädd för att ge våra kunder fel råd. Det tog ungefär två månader innan det släppte och jag började känna mig säker på mig själv i min yrkesroll.

Vad tycker du är det bästa med att jobba som receptarie?

– Det allra bästa är kundmötet och att det händer nya saker varje minut. Till och med när jag är ledig går jag till jobbet ibland för att jag trivs så bra. Vi är ett riktigt bra gäng. Den farmaceutiska delen är förstås viktig men det allra bästa är mötet med kollegor och kunder. Och jag känner verkligen att jag kan hjälpa andra människor.

Hur tycker du att det är att arbeta på en mindre ort?

– Många receptarier som jag har pratat med tycker att det kan vara jobbigt att arbeta på den ort man bor. Man träffar ju hela tiden folk man känner, och av den anledningen vill man jobba någon annanstans. Men jag utgår från att de som inte vill träffa mig i dessa sammanhang besöker att annat apotek än mitt. Jag jobbar också på ett apotek som ligger inrymt på ett sjukhus. Här hanterar vi mer avancerade mediciner och våra kunder är sjukare än på ett apotek inne i stan.

Varför tycker du att andra borde utbilda sig till receptarie?

– Det är ett otroligt roligt yrke eftersom det innehåller så många delar. Det är ett butiksjobb – fast man måste samtidigt ha väldigt mycket kunskap som man hela tiden får användning för. Dessutom händer det så mycket i den här branschen, den är under ständig utveckling. Man hinner aldrig få tråkigt eftersom det alltid finns något nytt att lära sig.

Vad är dina bästa tips till den som funderar på att utbilda sig till receptarie?

– När jag blev klar med min utbildning kände jag mig långt ifrån fullärd. Känn ingen stress över att du inte kan allt, det finns alltid någon att fråga och lära sig mer av. Man får hjälpa människor och arbetet är så varierat; allt från recepthantering, butiksarbete och rådgivning. En annan positiv sak är att vi har schemalagd tid för kompetensutveckling, det har alla apotekskedjor. Vi måste ju hänga med i utvecklingen och vara uppdaterade med alla nyheter, men även ägna tid åt att repetera kunskap som vi redan har men som kanske behöver utvecklas. Det är lyxigt, tycker jag, att varje vecka ha schemalagd tid för att förkovra mig i mitt arbete.