Erica: ”Jag ser positivt på framtiden”

Erica arbetar som vd för ett apoteksbolag och brinner för att hjälpa kunderna att lösa problem.
– Hittar man ett jobb där man då och då får positiva kickar, har man hittat rätt, säger Erica.

Efter att ha läst naturvetenskaplig inriktning på gymnasiet kändes det naturligt för Erica att börja läsa till apotekare. Direkt efter studenten hoppade hon på apotekarprogrammet på Uppsala Universitet.

– Då var utbildningen väldigt laborativ men det har nog förändrats, säger Erica.

Nu arbetar hon som vd på ett apoteksbolag, bestående av sex apotek. Ett av apoteken har gruppen själva startat och det ligger i Lidköping där Erica bor.

Varierande arbetsuppgifter

Arbetsdagarna som vd är väldigt varierande och det är svårt för Erica att beskriva hur en vanlig dag ser ut. I hennes arbetsuppgifter ingår allt från att göra upp affärsstrategier tillsammans med styrelsen till att expediera apotekskunder. Förutom att vara vd för bolaget är hon även apotekschef på tre av deras apotek.

Det är just mixen av arbetsuppgifter som Erica uppskattar mest med jobbet. Att vara entreprenör inom innebär även stora inslag av affärsutveckling och marknadsföring, två saker som Erica tycker gör jobbet ännu roligare.

– Ingen dag är den andra lik. Allt kan hända och du vet aldrig hur dagen kommer att se ut. Det beror helt på om alla medarbetare är friska, hur kundtillströmningen ser ut och vilka arbetsuppgifter som behöver prioriteras just den dagen. Den är en spännande blandning av planerade aktiviteter och oplanerade insatser.

För Erica är det otroligt viktigt att hela tiden vara stimulerad och hennes arbete som vd utmanar henne dagligen.

– För mig är den stora utmaningen att fungera som vd, med rapportering till styrelsen. Det är en roll jag aldrig har haft tidigare.

Ett jobb som ger kickar

Erica är glad att ha ett jobb som hon verkligen vill arbeta med. Något som hon menar är viktigt för alla.

– Man behöver ta reda på vad man får sina kickar av. Hittar man ett jobb där man då och då får rejält positiva kickar, har man hittat rätt. Själv får jag kickar av flera olika anledningar. Ibland är det en apotekskund som jag har hjälpt genom att lösa ett problem. Ibland är det en rent affärsmässig kick, när jag har lyckats med något extra i ledarskapet eller i min roll som vd.

Apoteksbranschen är en väldigt spännande bransch och hälsotrenden växer sig allt starkare i samhället.

– Jag ser mycket positivt på framtiden för branschen. Det ska bli intressant att se om vi får se en ännu större profilering och differentiering mellan de olika aktörerna, säger Erica.