10 skäl att bli receptarie

En snabb utbildning, många lediga jobb och goda förutsättningar att klättra inom företaget. Det finns många fördelar med att bli receptarie. Nabila Al Tallaj som jobbar som receptarie listar sina 10 bästa anledningar. 

Nabila Al Tallaj är 24 år och arbetar som receptarie på Apotek Hjärtat på Odenplan i centrala Stockholm. Hon trivs med sitt jobb som hon beskriver som både varierande och utmanande. Nabilas stora intresse för kemi och vilja att hjälpa människor fick henne att välja receptarieprogrammet. Vi bad henne berätta varför hennes jobb är det allra bästa.

1. Kunderna

Vi är ett stort apotek med ett högt tempo och många kunder. Det är viktigt att hålla sig klar i huvudet och jobba systematiskt. Tacksamheten i kundernas ögon när man har gjort ett bra jobb – den gör att jag klarar all press. Därför hamnar kunderna på plats ett.

2. Att se förbättring

Det är något väldigt fint med att se någon bli bättre. Vi har många återkommande kunder. Har jag till exempel hjälpt någon som försöker få ett sår att läka brukar jag alltid fråga hur det går när vi ses igen.

3. Härliga kollegor

Det är jätteviktigt med härliga kollegor. Just det här apoteket är den bästa arbetsplatsen jag haft. Vi är många eftersom vi är ett stort apotek, och vi är som en stor familj.

4. Snabb utbildning

Receptarielinjen är en snabb högskoleutbildning. Tre år ger dig en legitimation och en fantastisk arbetsmarknad. Ingen av mina studiekompisar är arbetslös.

5. All kunskap

Jag tycker att kunskapen vi farmaceuter har är väldigt fin. Det finns faktiskt ingen annan som vet så mycket om mediciner. Jag skulle önska att vår stora kunskap kunde integreras ännu mer i sjukvården.

6. Jobba utomlands

Som legitimerad receptarie kan du jobba på apotek i hela Norden. Men eftersom du har en bachelor i pharmacy kan du också jobba på industrier i hela världen, till exempel läkemedelsföretag.

7. Stora utvecklingsmöjligheter

Ett jobb som receptarie gör att du har stor potential att nå högre positioner, till exempel läkemedelsansvarig eller farmacichef. En farmacichef är chef över farmaceuterna, håller koll på deras schema och går kurser om nya läkemedel.

8. Extremt lätt att hitta jobb

Det finns fler jobb än receptarier. Det gör det extremt lätt att hitta jobb där man bor eftersom det alltid finns apotek som behöver receptarier. Det är verkligen ett stort plus om man vill ha en bekväm arbetssituation.

9. Ett varierande arbete

Mina arbetsuppgifter varierar väldigt mycket eftersom jag jobbar på ett stort apotek. Varje dag blir rolig med nya utmaningar. Vi har börjat storsatsa på E-handeln inom Apotek Hjärtat och jag har fått vara med och strukturera det här hos oss. Det har varit jättekul och spännande.

10. Får även jobba med djur

Vi hjälper många människor, men man får inte glömma djuren. På egenvården har vi en ganska stor avdelning som handlar om djur. Det är dels leksaker men också mediciner som tassalva och fästingmedel. Vi läser en speciell kurs om djur under utbildningen, och många djurägare tycker att det är härligt att komma in hit och ha möjligheten att träffa kunnig personal.