De 10 bästa anledningarna att bli receptarie

En snabb utbildning, många lediga jobb och goda förutsättningar för att klättra inom företaget. Det finns många fördelar med ett jobb som receptarie. Nabila Al Tallaj som jobbar som receptarie listar sina 10 bästa anledningar. 

Nabila Al Tallaj är 24 år och arbetar som receptarie på Apotek Hjärtat på Odenplan i centrala Stockholm. Hon trivs med sitt jobb som hon beskriver som både varierande och utmanande. Hennes stora intresse för kemi och vilja att hjälpa människor fick henne att hoppa på receptarieprogrammet. Vi bad henne lista sina bästa anledningar till varför hennes jobb är det allra bästa.

1. Kunderna

Tacksamheten i kundernas ögon när man har gjort ett bra jobb är ovärderlig. Vi är ett stort apotek med ett högt tempo och många kunder. Det är viktigt att du håller dig klar i huvudet och kan jobba systematiskt. Tacksamheten gör att jag klarar all press. Därför hamnar kunderna på plats ett.

2. Att se förbättring

Det är något väldigt fint med att se någon bli bättre. Vi har många återkommande kunder. Har jag till exempel hjälpt någon som försöker få ett sår att läka brukar jag alltid fråga hur det går när vi ses igen. Då brukar de ofta vilja visa att det läker.

3. Härliga kollegor

Det är jätteviktigt med härliga kollegor. Just det här apoteket är den bästa arbetsplatsen jag haft. Vi är många kollegor eftersom att vi är ett stort apotek och vi är som en stor familj. Vi bryr oss verkligen om varandra och har en jättefin kontakt.

4. Snabb utbildning

Receptarielinjen är en snabb utbildning som ger dig en legitimation och en fantastisk arbetsmarknad. Ingen av mina studiekompisar är arbetslös. Jag har väldigt bra kontakt med både de som är yngre och äldre eftersom att jag har haft de äldre som faddrar och själv varit fadder åt de yngre.

5. All kunskap

Jag tycker att kunskapen vi bär på är väldigt fin. Det finns faktiskt ingen som oss receptarier, förutom apotekarna, som har denna kunskap när det kommer till mediciner. Jag skulle önska att vår stora kunskap kunde integreras ännu mer i sjukvården.

6. Jobba utomlands

Som legitimerad receptarie kan du jobba på apotek i hela Norden. Men eftersom att du har en bachelor i pharmacy kan du jobba på industrier i hela världen. Till exempel på läkemedelsföretag.

7. Stora utvecklingsmöjligheter

Ett jobb som receptarie gör att du har stor potential att nå de positioner du alltid drömt om. Det kan vara till exempel läkemedelsansvarig eller farmacichef. En farmacichef är chef över farmaceuterna och håller koll på deras schema och går kurser om nya läkemedel.

8. Extremt lätt att hitta jobb

Det finns fler jobb än vad det finns receptarier. Det gör det extremt lätt att hitta jobb nära hem eftersom att det alltid finns apotek som behöver receptarier. Det är verkligen ett stort plus om man vill ha en bekväm arbetssituation.

9. Ett varierande arbete

Mina arbetsuppgifter varierar väldigt mycket eftersom att jag jobbar på ett stort apotek. Det gör att varje dag blir rolig med nya utmaningar. Vi har börjat storsatsa på E-handeln inom Apotek Hjärtat och jag har fått vara med och strukturera upp det här hos oss. Det har varit jättekul och spännande.

10. Får även jobba med djur

Vi hjälper många människor, men man får inte glömma djuren. På egenvården har vi en ganska stor avdelning som handlar om djur. Det är dels leksaker men också mediciner som tassalva och fästingmedel. Vi läser en speciell kurs om djur under utbildningen och många djurägare tycker att det är härligt att komma in hit och ha möjligheten att träffa kunnig personal.