Sofia: ”Man lär sig hela tiden nya saker”

– Det här är ett väldigt varierande jobb, och jag lär mig mycket hela tiden.
Det säger Sofia, som bestämde sig för Farmaceutprogrammet direkt efter gymnasiet. Idag jobbar hon på ett av de stora nätapoteken.

Varför valde du att bli farmaceut?

– Jag tyckte att det lät spännande att lära sig om läkemedel och hur de påverkar kroppen. Kemi var roligt och det läser man ju mycket av. Dessutom lockades jag av att kunna jobba både på apotek, inom industri och tillverkning.

Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med yrket?

– Man lär sig mycket hela tiden eftersom man ställs inför nya frågor. Och det är kul att hjälpa kunder med råd om hur de ska använda sitt läkemedel och hur man kan behandla olika åkommor.

– Det kommer ständigt nya läkemedel och produkter, både receptfria och receptbelagda. Jag jobbar på ett nätapotek där det är högt tempo, vilket är väldigt roligt! Här måste man vara flexibel och hjälpa till där det behövs. Det kan vara vara stressigt ibland men vi har en bra teamkänsla och alla känner sig delaktiga.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

– Jag har lite olika roller varje dag. Ena dagen sitter jag och godkänner receptbelagda beställningar, och gör den tekniska kontrollen på de receptbelagda läkemedel vi skickar ut. En annan dag kan jag sitta och chatta eller prata i telefon med kunder som har frågor om sitt recept eller vill ha rådgivning om läkemedel. Det är ett väldigt varierande jobb!