Sofia: ”Man lär sig hela tiden nya saker”

Sofia bestämde sig för Farmaceutprogrammet direkt efter gymnasiet och jobbar idag på ett av de stora nätapoteken.

Varför valde du att bli farmaceut?

Jag ville plugga vidare efter gymnasiet men visste inte till vad. Jag läste lite om Farmaceutprogrammet och tyckte det lät spännande att lära sig om läkemedel och dess inverkan på kroppen. Kemi var roligt och det läser man ju mycket av. Dessutom lockade möjligheten att jobba både på apotek, inom industri och tillverkning.

Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med yrket?

Man lär sig mycket hela tiden då man hela tiden ställs inför nya frågeställningar. Det är kul att hjälpa kunder med råd om hur man ska använda sitt läkemedel och hur man kan behandla olika åkommor.

Det kommer ständigt nya läkemedel och produkter, både receptfria och receptbelagda vilket är spännande. Jag jobbar på ett nätapotek där det är högt tempo, vilket är väldigt roligt! Här måste man vara flexibel och hjälpa till där det behövs. Det kan vara vara väldigt stressigt ibland men vi har en bra teamkänsla och alla känner sig delaktiga.

Hur ser en typisk arbetsdag ut?

Jag har lite olika roller varje dag. En dag kan jag sitta och godkänna receptbelagda beställningar och göra den tekniska kontrollen på de receptbelagda läkemedel vi skickar ut. En annan dag kan jag sitta och chatta eller prata i telefon med kunder som har frågor om sitt recept eller vill ha rådgivning om läkemedel. Det är ett väldigt varierande jobb!