Majula byggde upp apoteket från grunden

Majula Dabo fick möjligheten att bygga upp ett helt nytt apotek. För henne är det viktigt att lyfta fram vad en apotekare verkligen gör.
– Många tror att apotekare bara står bakom en disk och säljer läkemedelsförpackningar. Men vi kommer att närma oss hälso- och sjukvården allt mer, säger hon.

När Majula klev in på sin nuvarande arbetsplats för första gången var det bara en tom lokal. Hon hade precis blivit anställd som apotekschef och skulle vara en av dem som byggde upp det nya apoteket från grunden.

Majula valde att bli apotekare för att hon tyckte om både kemi och biologi. Samtidigt ville hon arbeta med något där hon hade praktisk nytta sina kunskaper. Det kan handla om skillnader mellan olika läkemedel, kontrollera om en medicinering är rimlig eller att upptäcka farlig läkemedelsanvändning.

– Jag har alltid varit intresserad av hälsofrågor och livsstil, därför passar det mig bra att jobba på apotek, säger Majula.

Eftersom hon arbetar som chef innebär arbetet både personalledning, kundkontakter och administration. Det dagliga arbetet innebär ansvar för scheman, mejl, nyheter och meddelanden från huvudkontoret. När hon är klar med det administrativa arbetet för dagen så arbetar hon med kunderna.

– Min uppgift är att arbetsleda och se till att det här är ett bra apotek, där kunderna är nöjda. Vi går igenom kundklagomål, synpunkter på sortimentet, hållbarhetsfrågor och sådant som är viktigt för att vi ska kunna förbättra verksamheten, säger hon.

Tidigare arbetat i England

Majula har tidigare arbetat som apotekare i England, där man jobbar mycket närmare sjukvården.

– På engelska apotek har de till exempel viktprogram, rökavvänjningsprogram och coachning för hårvård. Man hade möjlighet att förnya recept och även möjlighet att förskriva enklare läkemedel. För att det ska kunna ske i Sverige måste läkarna släppa in oss. Jag tror att den utvecklingen kommer och det ser jag fram emot.

Det finns många saker som Majula uppskattar med jobbet, men det roligaste är att möta kunderna och se till att de är nöjda. Människor blir både glada och tacksamma när de får hjälp till en bättre läkemedelsanvändning.

Sin egen apotekarkarriär startade hon på Uppsala Universitet. Yrket innehåller många olika delar och det finns flera inriktningar att fördjupa sig i.

– Fysiologi, fysik, galenik – när man gör krämer och tabletter – ett hantverk helt enkelt. Jag tyckte att den delen var roligast. Uppsala var även en rolig studentstad. Det är rena himmelriket för en student eftersom det är så stort fokus på studenterna, säger hon.

Så mycket mer än att stå bakom disk

För Majula är det viktigt att lyfta fram apotekarutbildningen och få andra att förstå varför man läser hela fem år.

– Många tror att apotekare bara står bakom en disk och säljer läkemedelsförpackningar. Men vi kommer att närma oss hälso- och sjukvården allt mer. Framöver kommer det att finnas möjlighet både för den som vill inrikta sig på hälsa och välbefinnande i egenvården och för den som vill arbeta med mer kvalificerade arbetsuppgifter.

Att arbeta som chef är en roll som Majula verkligen trivs med. Hon tycker att det passar bra för den som vill göra mer och ha större ansvar.

– Jag lär mig mycket om människor och hur vi fungerar tillsammans. Det är roligt att ha det ekonomiska ansvaret och få jobba för en positiv utveckling.

Hon är även positivt inställd till branschens utveckling:

– Jag håller inte med när det rapporteras i medierna om att det är svårt att få tag i läkemedel. Apoteken är bra på att möta kundernas behov. Dessutom finns fler möjligheter till jobb idag. Professionen har kunnat utvecklas med mångfalden. På det stora hela blir det en bra och rolig helhet, säger Majula.