Familjens sjukdomar väckte Anders intresse

En gedigen sjukdomshistoria med många olika mediciner i familjen gjorde Anders, 22, intresserad av läkemedelsanvändning.
 I dag läser han sista terminen på receptarieprogrammet.
– Jag vill hjälpa människor som går igenom samma problem som min familj, säger han.

Anders är 22 år och kommer från Göteborg. Efter gymnasiet valde han att ta ett lugnt år och fundera på vad han ville göra. Han läste några strökurser vid universitetet och bestämde sig sedan för att börja ägna sig åt läkemedel.
– Vi har haft en rad sjukdomar i min familj när jag växte upp, så jag har alltid haft ett intresse av läkemedel och hur de kan påverka människor. När jag kom in på receptarieprogrammet märkte jag snabbt att de läkemedel som jag och min familj tagit var helt felanvända. Det ökade bara mitt intresse, och när jag är klar med skolan vill jag ge människor råd så att de verkligen kan hitta rätt läkemedel för sina åkommor.

Man måste få professionell hjälp

Han menar att det är vanligt att människor i dag försöker agera egna apotekare och söker på nätet efter rätt medicin – något som kan vara farligare än vad man tror.
– Man måste få professionell hjälp med läkemedel. Om man väljer fel kan det leda till otroligt allvarliga biverkningar.
Drömmen har alltid varit att bli apotekare, men eftersom Anders inte var helt säker på vilken väg han ville gå kändes det femåriga apotekarprogrammet långt. Han sökte istället till receptarieprogrammet för att se om det passade honom. Det gjorde det. Nu planerar Anders att studera en masterutbildning i Umeå eller Uppsala.
– Det bästa med receptarieutbildningen är att den är så bred och öppnar en rad dörrar. Det finns gott om jobb både här och utomlands. Beroende på vilka kurser man väljer att läsa efter programmet eller vilken spetskompetens man får kan man hitta många bra jobb.

Vill resa till Kina

Själv siktar han på ett jobb som apotekschef efter sin examen. Han är även intresserad av att åka till Kina och titta närmare på läkemedelskulturen där.
– Jag kommer ursprungligen från Kina och vet en del om deras läkemedelsmetoder. Det vore spännande att jämföra deras kunskap med den vi har i Sverige, det vill jag göra när jag är klar med skolan.