Denice: ”Efter två år var jag chef”

Denice Bergman kom snabbt in i studierna och blev apotekare av bara farten. Efter att ha jobbat i två år har hon blivit befordrad till chef och handleder redan egna praktikanter.

Ofta leder en praktikplats till jobb, säger hon.

Denice Bergman är utbildad apotekare och jobbar med många olika arbetsuppgifter varje dag.

Som apotekare ägnar du dig mycket åt läkemedelsrådgivning. Du lämnar ut recept, kontrollerar doser, interaktioner mellan läkemedlen och ger kunderna vidare information. Vi hjälper människor till ett friskare liv och kan tala om vad som händer i kroppen när du tar olika mediciner. Sedan finns det mycket bakomgöra. Det kan handla om allt från att kontrollera läkemedlens hållbarhet till att sortera dem och ge varorna plats.

På kort tid har Denice Bergman blivit befordrad till chef för Lloyds Apotek på Rosenlundsgatan.

Jag jobbade som receptarie i ett halvår sedan läste jag vidare till apotekare på distans och jobbade samtidigt. När jag blev klar som apotekare jobbade jag på Lloyds i drygt ett halvår innan jag blev apotekschef. Så man kan säga att efter totalt två års jobb var jag chef och trivs jättebra.

Kul att möta människor

Denice Bergman uppskattar speciellt företagsamheten med sitt jobb och det faktum att hon varje dag får möta och hjälpa många olika personer.

Bland det roligaste är att få möta människor varje dag. Att få prata. Sedan finns det roliga utmaningar med personalansvar och budget. Man lär sig en företagsamhet samtidigt vilket lockade mig med yrket. Varje apotek blir som ett litet företag. Man får som en helhetsbild av en liten organisation.

Utbildningen för att bli apotekare är fem år lång. Det som lockade Denice Bergman till att studera till receptarie och apotekare var hennes intresse för kemi och fysik.

Jag har alltid varit intresserad av de ämnena och vad som händer i kroppen. När jag skulle välja utbildning vad jag ung och visste inte riktigt vad jag ville göra. Men jag tyckte att en treårig utbildning för att bli receptarie kändes lagom. Jag kom in i universitetsplugget och tänkte att när jag redan pluggat tre år kan jag lägga på två till och bli apotekare. Det är väldigt bra med utbildningen att du kan komplettera den och bygga på med två år.

Goda chanser till jobb

I dagens utbildningar ingår praktik oavsett om du studerar till receptarie eller apotekare. Det ger goda chanser för att få jobb direkt efter utbildningen.

På din praktik får du vara på ett apotek och läras upp. Du lär dig jättemycket på plats och får en inblick i arbetslivet. Ofta leder en praktikplats till jobb. De två senaste eleverna vi haft på mitt apotek har båda två fått jobb inom Lloyds apotek.

Farmaceut är samlingsnamnet för receptarier och apotekare. Enligt Denice Bergman behöver branschen fler farmaceuter och hon uppmanar gärna andra välja ett jobb inom apoteksbranschen.

Man behöver inte oroa sig för att bli arbetslös vilket kan vara skönt när man sitter där med studielån och har pluggat i fem år. Varje år lägger universiteten ut listor över vilka yrken som skriker efter människor och i vilka yrken där det är större konkurrens. Apotekare och receptarie brukar ligga högt upp på listan över yrkena som behöver folk. Här finns mycket jobbmöjligheter, vilket kan kännas tryggt.

Du kan avancera snabbt

Den som visar framfötterna kan ofta avancera snabbt inom företaget.

Det finns ingen standard som säger att det ska ta ett visst antal år innan du kan bli chef. Det beror helt på vad du gör. Visar du framfötterna får du vara med. Det är roligt och det tror jag stimulerar alla.

För dig som vill jobba på apotek är det en fördel att vara utåtriktad.

Ska du jobba på apotek är det bra om du är en social person som är omtänksam och ödmjuk. Du ska kunna ta hand om patienten och vara informativ och kunnig, säger Denice Bergman