Denice: ”Efter två år var jag chef”

Denice kom snabbt in i studierna och blev apotekare av bara farten. Efter att ha jobbat i två år blev befordrad till chef. Nu handleder hon egna praktikanter.
– Ofta leder en praktikplats till jobb, säger hon.

Denice är utbildad apotekare och jobbar med många olika arbetsuppgifter varje dag.

– Som apotekare ägnar du dig mycket åt läkemedelsrådgivning. Du lämnar ut recept, kontrollerar doser och interaktioner mellan läkemedlen och ger kunderna vidare information. Vi hjälper människor till ett friskare liv och kan tala om vad som händer i kroppen när du tar olika mediciner. Sedan finns det mycket bakomgöra. Det kan handla om allt från att kontrollera läkemedlens hållbarhet till att sortera och ge plats för nya varor.

På kort tid har Denice blivit befordrad till chef på sitt apotek.

– Jag jobbade som receptarie i ett halvår, sedan läste jag vidare till apotekare på distans och jobbade samtidigt. När jag blev klar som apotekare jobbade jag i drygt ett halvår innan jag blev apotekschef. Så man kan säga att efter totalt två års jobb var jag chef. Och jag trivs jättebra.

Kul att möta människor

Denice uppskattar speciellt företagsamheten och att varje dag få möta och hjälpa många olika personer.

– Bland det bästa är att få möta människor varje dag. Sedan finns det roliga utmaningar med personalansvar och budget. Man lär sig företagande samtidigt, vilket lockade mig med yrket. Varje apotek blir som ett litet företag. Man får en helhetsbild av en liten organisation.

Det som lockade Denice att studera till först receptarie och sedan apotekare var hennes intresse för kemi och fysik.

– Jag har alltid varit intresserad av de ämnena och vad som händer i kroppen. När jag skulle välja utbildning vad jag ung och visste inte riktigt vad jag ville göra. En treårig utbildning till receptarie kändes lagom. Jag kom in i universitetsplugget och tänkte att när jag redan pluggat tre år kan jag lägga på två till och bli apotekare. Det är väldigt bra att man kan komplettera utbildningen och bygga på med två år.

Goda chanser till jobb

I dagens utbildningar ingår praktik både om du studerar till receptarie och apotekare. Det ger goda chanser för att få jobb direkt efter utbildningen.

– Du lär dig jättemycket på praktiken och får en inblick i arbetslivet. Ofta leder en praktikplats till jobb. De två senaste eleverna vi haft på mitt apotek har båda två fått jobb hos oss, berättar Denice.

Farmaceut är samlingsnamnet för receptarier och apotekare. Branschen behöver fler farmaceuter och Denice uppmanar gärna andra välja ett jobb inom apoteksbranschen.

– Man behöver inte oroa sig för att bli arbetslös, och det kan vara skönt när man sitter där med studielån efter fem år. Varje år lägger universiteten ut listor över yrken som skriker efter människor och yrken där det är större konkurrens om jobben. Apotekare och receptarie brukar ligga högt på listan över yrken som behöver folk. Här finns mycket jobbmöjligheter!

Du kan avancera snabbt

Den som visar framfötterna kan ofta avancera snabbt inom företaget.

– Det finns ingen standard som säger att det ska ta ett visst antal år innan du kan bli chef. Det beror helt på vad du gör. Visar du framfötterna får du vara med. Det är roligt och det tror jag stimulerar alla.

För dig som vill jobba på apotek är det en fördel att vara utåtriktad.

– Ska du jobba på apotek är det bra om du är en social person som är omtänksam och ödmjuk. Du ska kunna ta hand om patienten och vara informativ och kunnig, avslutar Denice.