Tipsen som ger dig jobb direkt

Hur blir du en framgångsrik apotekare? Se till att ligga i fas med studierna, ha ett genuint intresse för kemi och våga söka jobb i en mindre stad är tre tips.
– Våga satsa på en mindre ort. Där finns fler jobb och du får ett större ansvar på kortare tid, säger Helena Andersson, apotekare och chef.

Helena, 32 år, har jobbat som apotekare i snart åtta år. Nu är hon chef på ett apotek i Kungsbacka, och hennes dagar ser väldigt olika ut.

– Största delen av dagen möter jag kunder och ger råd om läkemedel och hälsa. Jag har också mycket kontakt och samarbete med chefen för butiken som vårt apotek ligger i och självklart mina medarbetare, säger hon.

Det var ett sommarjobb på ett apotek som först lockade Helena Anderson till branschen.

– Jag jobbade som städerska på ett apotek. Jag städade och plockade upp varor. På så sätt fick jag samtidigt en inblick i vad jobbet som apotekare handlade om och jag tyckte att det verkade spännande. Dessutom har jag alltid haft ett stort intresse för kemi, biologi och människokroppen.

Leder till spännande jobb

Att studera till apotekare tar fem år. När Helena ser tillbaka på sin studietid tycker hon att åren gick snabbt. Hon tycker att det är värt att lägga ner tid på att skaffa sig en bra utbildning eftersom det leder till spännande och utmanande jobb.

För dig som funderar på att studera till apotekare för att sedan börja arbeta på ett apotek har Helena Anderson flera värdefulla råd.

– Jag skulle absolut rekommendera yrket till andra. Det är väldigt kul och du får verkligen känna att du hjälper människor till en bättre hälsa. Har man ett intresse för kemi och biologi är det en klockren utbildning. Viktigt när du pluggar är att du försöker ligga i fas. Ett hett tips är att inte spara allting till sista tentaveckan.

Sök jobb på mindre ort

Helena Andersson tyckte inte att studietakten var för hög. För att förenkla studierna tipsar hon om är att se till att du är bekväm med litteratur på engelska.

– Jag kände definitivt att jag orkade med studietakten. Det varierar mellan olika kurser vilken arbetsinsats som krävs. Ett bra förberedande tips är att se till att du har läst upp din engelska. Mycket av kurslitteraturen är på engelska. Är du bekväm med det engelska språket får du det lättare.

Ett smidigt och taktiskt val för att kickstarta karriären är att våga söka ett jobb på en mindre ort. Det kan göra att du snabbare avancerar inom din tjänst.

– Det är inte svårt att få jobb om du är en duktig och kompetent person. Men som nyexad kan det vara lite svårare i de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö. Våga satsa på en mindre ort. Där finns fler jobb och du får ett större ansvar på kortare tid. Du kan till exempel bli läkemedelsansvarig.

Viktigt med ny personal

Helena Andersson berättar också hur viktigt det är att få in fler personer i apoteksyrket.

– Vi måste få in utbildad personal. Vi behöver fylla på underifrån med nya fräscha kunskaper precis som i alla branscher. Det är alltid bra med nya människor som är engagerade och brinner för detta, precis så som jag gör.

För den som inte vill arbeta på ett apotek finns många andra karriärmöjligheter med en apotekarutbildning.

– Utbildningen är bred vilket ger dig många olika arbetsmöjligheter. Du kan till exempel forska, jobba inom sjukvården och ägna dig åt klinisk farmaci. Eller så kan du jobba inom läkemedelsindustrin med till exempel marknadsföring eller regulatoriska frågor. Du kan verkligen inrikta dig efter eget intresse, säger Helena Andersson.