”Det finns fler jobb än utbildade personer”

En utbildning som receptarie eller apotekare innebär många lediga jobb. Möjligheten finns också att jobba utomlands.


Har du inget som håller dig kvar i Sverige går det bra att resa och jobba, säger Fredrik Berglund, studie- och yrkesvägledare i Huddinge kommun.

Farmaceuter behövs på arbetsmarknaden. Funderar du på att studera till receptarie behöver du inte vara orolig för att gå arbetslös efter din utbildning. Enligt Sveriges Farmaceuters hemsida får nio av tio personer jobb direkt efter examen.

Om man ser på arbetsmarknaden för receptarier så finns det i dagsläget fler lediga jobb än det finns utbildade personer. Det gör att chanserna är mycket goda för dig att få jobb även som nyutexaminerad, säger Fredrik Berglund, studie- och yrkesvägledare i Huddinge kommun.

En ljus arbetsmarknad även för apotekare

Arbetsmarknaden för apotekare är något mer balanserad. Det finns lika många jobb som det finns utbildade ungefär. Det innebär fortfarande en god yrkesprognos.

Receptarier och apotekare är ett framtidsyrke. Vi blir allt fler människor i Sverige vilket gör att apoteken måste möta efterfrågan på kunnig personal. Det gör att Fredrik Berglund tror att arbetsmöjligheterna kommer att öka.

Som utbildad receptarie eller apotekare kan du dessutom jobba på fler platser än i Sverige.

Det som är bra med en apotekarexamen är att den är internationell. Som legitimerad apotekare kan du arbeta i stort sett inom hela EU. Har du inget som håller dig kvar i Sverige går det bra att resa och jobba. En legitimerad receptarie kan arbeta i hela Norden, säger Fredrik Berglund.