Så enkelt fick Lise-Lotte jobb som receptarie

Som nyutexaminerad receptarie kunde Lise-Lotte Schalin, 24 år välja mellan flera jobberbjudanden. Redan innan hon tagit examen erbjöd företag henne jobb.

Det var bara att välja och vraka mellan platser jag ville vara på, säger hon.

Det var Lise-Lotte Schalins stora intresse för kemi som fick henne att söka sig till receptarieutbildningen. Att jobba med människor lockade också.

Jag älskar kemi och jag är väldigt intresserad av hur läkemedel kan bota personer som är sjuka. Jag ville hjälpa människor, men inte genom att bli sjuksköterska och jag tycker att receptarie är att bra yrke för att kunna göra det. säger hon.

Just nu jobbar Lise-Lotte Schalin 80 procent på ett apotek i Sturegallerian. De andra 20 procenten spenderar hon på ett traineeprogram på Apoteket AB i Solna där hon får åka runt och sätta sig in i flera delar av verksamheten, som tillverkning och varupackning. Anledningen är att hon vill lära sig mer om branschen och utvecklas inom yrket, berättar hon.

Kunde välja och vraka mellan jobb

Lise-Lotte Schalin tog examen i början av 2015 men blev erbjuden flera jobb redan under utbildningen.

Innan jag var klar fick jag flera erbjudanden från företag. De hade koll på vilka som examineras så de drog i en redan då och erbjöd jobb direkt. Det var bara att välja och vraka mellan platser jag ville vara på.

Trots flera erbjudanden valde hon att jobba kvar på sin praktikplats som erbjöd henne en tjänst direkt efter examen. Hon pendlade mellan att jobba i Örebro och vid norska gränsen. Därefter har hon hunnit byta jobb.

Jag pendlade i ett halvår. Sedan kände jag att jag kunde utvecklas ännu mer i Stockholm. Det var lätt att få ett annat jobb oavsett om det var på landsbygden eller i storstan jag ville arbeta.

Träffar stammisar varje dag

Det bästa med jobbet som receptarie tycker Lise-Lotte Schalin är att få ge rätt råd till kunderna. Hon har flera stamkunder som besöker henne dagligen.

Varje kund är unik. Du tar hand om varje patient och ser till att just den personen får rätt behandling. Stammisarna kommer in flera gånger dagligen. De känner igen mig och har stenkoll. Jag har koll på dem också och vet vilka mediciner de behöver. Det är kul att se att folk blir bättre.

För att passa som receptarie tycker Lise-Lotte Schalin att det är viktigt att du är flexibel, kan ha många bollar i luften och är noggrann. Hon rekommenderar gärna andra att utbilda sig till receptarier.

Som receptarie kan du jobba både på apotek och inom läkemedelsindustrin. Här finns alla typer av jobb, säger hon.