Många studenter examineras rakt ut i arbetslöshet. Men genom att utbilda sig till apotekare kan man ha jobb samma dag som man går ut.
Jag fick jobb dagen efter avslutad praktik, berättar den legitimerade apotekaren Vera Wallmo.
I dag är det många unga människor som har svårt att slå sig in på den etablerade arbetsmarknaden. Utbildningar tar in ett för stort antal studenter vilket gör att det skapas inflation av utexaminerade personer inom vissa yrkesgrupper. Men det finns undantag. Apoteksbranschen har sedan 2009 års avreglering haft en stor utvecklingskurva uppåt och är idag i stort behov av ny arbetskraft.
Vera Wallmo är 29 år och kommer från Gimo strax norr om Uppsala. Hon studerade i fem år på apotekarutbildningen och dagen efter avslutad praktik fick hon jobb. En månad senare kom legitimationen. Nu är hon legitimerad apotekare med fast anställning och en bra ingångslön.
Det kändes jätteskönt att bli klar, det var lite läskigt att jag nu hade legitimation och ett så stort ansvar men framför allt var det jätteroligt. Jag har ett stort intresse för kemi och nu har jag en möjlighet att skapa läkemedel som kan bota människor och lindra smärta.
Enligt Saco har en nyutexaminerad apotekare cirka 31 000 kronor i lön per månad. Vid 45 års ålder beräknas den i snitt ligga på runt 38 000 kronor. Siffror som få yrken kan mäta sig med.
Jag jobbar i Uppsalaområdet och utbildningen ligger här, så det utexamineras många i närområdet vilket gör att lönerna hålls nere lite. Det är nog bättre på andra ställen i landet. Trots det är jag väldigt tacksam för min lön, berättar Vera Wallmo.
En bred utbildning
En person som gått apotekarutbildningen kan arbeta för såväl myndigheter som företag.
Jag trivs jättebra med mitt jobb och det är en otroligt spännande arbetsplats. Jag jobbar på Apotea som är ett internetapotek, vilket är en ny företeelse. Det är lite som att jobba i framtiden, berättar hon.
Utbildningen har öppnat stora möjligheter för Vera och hennes kursare. De flesta har fått jobb direkt efter sin examen. Själv drömmer hon om att forska någon gång i framtiden.
Jag arbetar som en länk mellan läkarna och kunden. Där ingår bland annat att göra rimlighetsbedömningar kring hur mycket medicin olika personer bör ta. Det är en av många vardagliga utmaningar. Just nu är det vad jag vill hålla på med men i framtiden kan jag tänka mig att forska, berättar hon.
Apotekarutbildningen är mångfacetterad, den sträcker sig från friskvård och hälsa till läkemedel och kemi.
Det är mycket mer än bara apoteket och att lära sig service, som många tycks tro. Jag har gått fem års utbildning och kan säga att det här verkligen är en bred utbildning som bygger på kemi. Den förbereder en inför väldigt mycket, anser Vera Wallmo.
Händer alltid mycket
Apotekare är med i hela processen från forskningen kring läkemedel till att det går via sjukvård och apotek fram till patienterna för att hjälpa deras behov. Det är ett yrke som passar personer som brinner för biologi eller kemi och som tycker om social interaktion med andra människor.
Det händer alltid mycket på jobbet och stundtals kan det vara intensivt men vi är alltid många som arbetar tillsammans och vi hjälper varandra så att det flyter på bra, tycker Vera Wallmo.
Framtidsutsikterna ser bra ut för de som vill jobba inom branschen och det finns många olika yrken att välja mellan.
Det finns en mängd olika möjligheter. Man kan jobba inom läkemedelsindustrin, för läkemedelsverket eller så kan man till exempel ta en vidareutbildning och bli klinisk apotekare där du jobbar tillsammans med läkare, säger Vera Wallmo.