För dig som tycker att naturvetenskap är kul, är intresserad av vad som händer i kroppen och tycker om att prata med människor är receptarie ett roligt yrke med många lediga jobb.
– Branschen skriker efter receptarier, säger Christer Berg, lärare på Linnéuniversitetet i Kalmar.
Christer Berg är programansvarig på Farmaceutprogrammet på Linnéuniversitetet i Kalmar. Han har varit med sedan universitetet började utbilda receptarier och har hunnit se många studenter ta examen.
– Tidigare har jag varit apotekschef. Nu jobbar jag här heltid här och vi har många studenter, säger han.
– I utbildningen för receptarier ingår studier i allmän kemi, organisk kemi och farmaceutisk biokemi. Det lägger en grund för att förstå hur kroppen fungerar på en molekylär nivå. Därefter byggs kunskaperna på med hur organsystemen fungerar och samverkar, vilka sjukdomar som kan drabba varje organ och hur man kan bota och lindra sjukdomar med läkemedel, berättar Christer Berg.
Kurser om både djur och människor
Det finns dessutom en separat kurs som handlar om djur.
– Vi har en veterinär som håller i den kursen. Där tittar vi på de vanligaste djursjukdomarna. Vi går kanske inte igenom ovanliga djur som ormar och papegojor, utan de mer vanliga djurslagen.
Studenterna får också lära sig om hur läkemedel tillverkas, vilka regler som finns och hur läkemedlen påverkar kroppen. Även statistik och kommunikationsvetenskap ingår i programmet.
– Att jobba på apotek är ett väldigt kommunikativt yrke. Du måste ha kunskap om hur du förmedlar ett budskap så att folk förstår det.
Tips till dig som vill börja på programmet
– Sista terminen har studenterna tio veckors praktik. Det är ett bra sätt att tillämpa sina kunskaper och komma in i arbetslivet. Efter examensarbetet är det dags att söka en legitimation, berättar Christer Berg.
För dig som funderar på att plugga till receptarie har Christer Berg flera tips. För att trivas med yrket bör du vara intresserad av hur kroppen fungerar, hur det går att påverka livsprocessen med läkemedel och tycka om att hjälpa människor.
– Det är otroligt fascinerande hur väl kroppen kan fungera. Man slutar aldrig att överraskas av hur vis naturen är. Jag lär mig nya saker varje dag.
Den som tycker att programmet verkar spännande hinner fortfarande ansöka nu till höstterminen.
Som student får du vara beredd på att lägga ner tid på dina studier.
– Du måste arbeta 40 timmar i veckan med dina studier. Det är ett heltidsjobb. Det kan kännas lite tungt i början när du inte bara behöver lära dig en massa nya saker, utan också komma in i en ny miljö och hitta nya kompisar. Men det brukar gå ganska fort. När jag pratar med studenterna som är inne på sista året tycker de att det har gått jättefort.
En otrolig utveckling
Christer Berg trivs som lärare och tycker om att se sina elever utvecklas
– Det är ett härligt gäng elever jag har. När de kommer upp i årskurs tre som är sista året märker man en otrolig utveckling. De har lärt sig ett helt nytt språk. Det finns inget som är så roligt som att utveckla människor.
Att jobba som receptarie blir allt mer populärt. Men än finns många tjänster att fylla ute i arbetslivet. Behovet av receptarier är stort.
– Vi har aldrig haft så högt söktryck som vi hade i fjol. Det är väldigt kul. Men branschen skriker fortfarande efter receptarier. Jag vet att fler apotek vill öppna, men det går inte för att det är kris med personal. Det antal personer som utexaminerats de senaste åren har inte räckt till för att täcka pensionsavgångarna. Jag tror att det kommer dröja innan vi lyckats täcka igen det här gapet, säger Christer Berg.